Certyfikat
Nie
Powiat Szczecinecki / Gmina Borne Sulinowo
Mąka typu 2000 jest mąką pochodząca z orkiszu uprawianego w sposób biodynamiczny, posiadający certyfikat BIO i Demeter. Ze względu na swoje właściwości orkisz gości w posiłkach od wieków, a dziś przeżywa renesans. W śród jego najważniejszych właściwości należy podkreślić wysoką zawartość białka, a także takie składniki jak potas, cynk, żelazo, witaminy z grupy B oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Mąka produkowana wyłącznie z certyfikowanego ziarna Do produkcji razowej mąki orkiszowej wykorzystujemy tylko i wyłącznie ziarno pochodzące z naszych upraw. Pozwala nam to na pełna kontrolę i pewność, że do naszej mąki trafia to co najlepsze. Idealne warunki do uprawy, z dala od przemysłu i często uczęszczanych dróg, sprawiają, że nasza mąka jest wolna od metali ciężkich. Potwierdzają to certyfikaty dostępne na naszej stronie uzyskane dzięki regularnym kontrolom wykonywanym przez upoważnione jednostki certyfikujące. Regularnie odwiedzają nas również przedstawiciele międzynarodowej organizacji Demeter, którzy rekomendują produkty wyłącznie najwyższej jakości. Mąka razowa z własnego młyna Nie tylko trzymamy piecze nad uprawami, ale również produkcją mąki. Posiadanie młyna żarnowego w naszym gospodarstwie pozwala na pełnię kontroli nad procesem mielenia ziarna na mąkę. Ziarno mielimy powoli, aby mąka zachowała jak najwięcej drogocennych właściwości. Jej ciemny kolor świadczy o wysokiej zawartości o wysokiej zawartości substancji mineralnych. Połączenie certyfikowanych uprawy z dbałością nad produkcją sprawia, że nasza mąka razowa z orkiszu to produkt najwyższej jakości.