Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach

Nie masz konta? Zarejestruj się

Mąka z samopszy BIO Typ 1850

Certyfikat

Certyfikat

Nie

Produkt ekologiczny

Produkt ekologiczny

Tak

Wysyłka

Wysyłka

Nie

Odbiór osobisty

Odbiór osobisty

Nie

Dowóz do klienta

Dowóz do klienta

Nie

Do uzgodnienia

Do uzgodnienia

Tak

0,00 zł/szt Cena do negocjacji

Juchowo

Powiat Szczecinecki / Gmina Borne Sulinowo

Ziarno z certyfikowanych upraw biodynamicznych z naszego gospodarstwa mielimy we własnym młynie żarnowym. 

Dzięki niewielkiej prędkości obrotowej kamienia mielącego, podczas procesu mielenia, odbywającego się niemalże bez udziału temperatury, zachowane zostają wszystkie wartościowe składniki ziarna, witaminy oraz minerały.

Kilka informacji o samopszy:

Pszenica samopsza to bogactwo: kwasów nienasyconych mikro- i makroelementów: magnezu, żelaza, cynku, manganu karotenoidów, w szczególności luteiny i zeaksantyny, odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie narządów wzroku, białka, które charakteryzuje się korzystnym składem aminokwasowym dzięki większemu udziałowi aminokwasów egzogennych takich jak fenyloalanina, tyrozyna, metionina oraz izoleucyna, korzystnie wpływających na pracę układu nerwowego, kwasów C18:2, C18:1 i C 16:0, stanowiących średnio 95% sumy wszystkich kwasów.

Gliadyny zawarte w glutenie samopszy, wykazują niską toksyczność i sprawiają że samopszę można zastosować w diecie osób cierpiących na nietolerancję glutenu.

Samopsza ma 14 chromosomów, przy czym dla prównania współczesna pszenica ma 42 chromosomy, dzięki czemu możliwość jej modyfikacji była o wiele większa niż 14-chromosomowej samopszy.

Mąka którą uzyskujemy z samopszy jest nie tylko smaczna ale i niezwykle wartościowa i nadaje się do wyrobu pieczywa i wypieków.

Inne produkty sprzedającego